Translate

23 Ιανουαρίου 2017

9 Μνημεία Παγκόσμιας Αρχαίας Ελληνικής Κληρονομιάς που ανέδειξε η Unesco.Ancient Greek Monuments World Heritage revealed of Unesco.

Χρυσή λάρνακα και χρυσό στεφάνι του τάφου του Φιλίππου Β΄


Τα μνημεία  Παγκόσμιας Κληρονομιάς που ανέδειξε η Unesco σε όλη την χώρα μας είναι 17.Εδώ θα κάνουμε μία ξενάγηση σε 9 εκπληκτικά αρχαία Μνημεία χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.


1.Αρχαιολογικός χώρος Αιγών Βεργίνας.

Βρίσκεται στην Βεργίνα Ημαθίας στην Μακεδονία.Αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου,οι Αιγές.


Γραπτή επιτύμβια στήλη από το νεκροταφείο της Βεργίνας. Πάνω από 50 τέτοιες στήλες από τάφους 
απλών Μακεδόνων πολιτών έχουν βρεθεί. Τα ελληνικά ονόματα των νεκρών γύρω στο 400-350 π.Χ. ενισχύουν αποφασιστικά την άποψη ότι οι Μακεδόνες ήταν φύλο Ελληνικό χωρίς Ιλλυρικά ή Θρακικά στοιχεία.


Επιτύμβια στήλη Μακεδόνων πολιτών από τις ανασκαφές στη Βεργίνα φέρει ελληνικά ονόματα και πατρώνυμα.

 2.Ακρόπολη Αθηνών.

Βρίσκεται στην Αθήνα και ήταν ναός αφιερωμένος στην θεά Αθήνα.Αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες μετά.

Παρθενώνας.

3.Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας.

Βρίσκεται στην Πελοπόννησο.Αφιερωμένο στον πάτερα των θεών στον Δια και προς τιμή του γινόταν σπουδαίοι αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.Οι Ολυμπιακοί αγώνες.Κάθε 4 χρόνια.Όπως και σήμερα.

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας.

4.Αρχαιολογικός χώρος Δελφών.

Βρίσκεται στις πρόποδες του Παρνασσού και ήταν το πανελλήνιο Ιερό Μαντείο των Δελφών


Αρχαιολογικός χώρος Δελφών.


5.Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο.

Βρίσκεται στην Αργολίδα. Ήταν έδρα του Ασκληπιού όπου δεν θεωρείται σημαντικός θεός, ωστόσο είναι κεντρική φυσιογνωμία του αρχέτυπου των ηρώων-θεραπευτών.Το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού κόσμου.Θεωρήθηκε από όλους τους Έλληνες ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική.Περισσότερα από διακόσια ιαματικά κέντρα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θεωρούνταν ιδρύματά του. Τα μνημεία του αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα.


Ασκληπιείο Επιδαύρου.

6.Αρχαιολογικός χώρος Δήλου.

Βρίσκεται στο νησί της Δήλου όπου γεννήθηκαν ο Απόλλωνας και η Άρτεμης όπου έκανε το νησί ιερό: κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν να γεννηθεί στα χώματα του. Και, εφόσον επρόκειτο για λίκνο αθανάτων, κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν ούτε να πεθάνει εκεί.Σήμερα, το νησί παραμένει μοναδικό σε ολόκληρο το γνωστό κόσμο: πουθενά δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος φυσικός νησιωτικός αρχαιολογικός χώρος, τόσο μεγάλης σπουδαιότητας.

Αρχαιολογικός χώρος της Δήλου.

7.Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας.

Βρίσκεται στην Πελοπόννησος στις Μυκήνες τα πρώτα αρχαιολογικά σπαράγματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή των Μυκηνών κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., από τους προϊστορικούς χρόνους.Η μεγάλη ακμή των Μυκηνών, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική, τα γραπτά μνημεία και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό, ήταν στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, ανάμεσα στο 1350 και το 1200 π.Χ.

Μυκήνες.



Αρχαιολογικός χώρος Τίρυνθας.

Βρίσκεται ανάμεσα στο Αργός και στο Ναύπλιο.Με την πόλη Τίρυνθα συνδέονται όλοι οι μεγάλοι ήρωες που διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις. Ο Βελλεροφόντης, ο Περσέας, ο Ηρακλής. Πράγματι, η κατασκευή του τείχους είναι αδιανόητη και αποτελεί πρόκληση για τη λογική, ακόμα και του σημερινού επισκέπτη. Στέκεται κανείς εκστατικός μπροστά στην τέλεια συναρμογή αυτών των τεράστιων ογκολίθων, μη μπορώντας να κατανοήσει ούτε πώς, ούτε ποιοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τέτοιον μηχανικό άθλο.


Τίρυνθα.
8.Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου.

Βρίσκεται στην Σάμο,Γνωστή από τον σπουδαίο μαθηματικό και επιστήμονα τον Πυθαγόρα όπου ανακάλυψε το πυθαγόρειο θεώρημα.

Πυθαγόρειο.

9.Ναός του Επικουρείου Απόλλωνος στις Βάσσες.

Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στις Βάσσες στην Ηλεία,αρχαία Φιγάλεια.Ήταν προς τιμή του Επίκουρου Απόλλωνα.Όπου φιλοτεχνήθηκε από τον Ικτίνο μέγας αρχιτέκτονας της αρχαιότητας, που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα.

Ναός του Επικουρείου Απόλλωνα. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Translation

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified